07 mei 2018

Huwelijken van Johan Ruyter tot Vieracker
De komende tijd ga ik serieus onderzoek doen naar de relatie tussen de Zutphense Ruyterfamilie en onze eigen stamboom. Ik ben van plan om zowel vanuit Zutphen als vanuit Blokzijl te zoeken naar verbindingen tussen deze twee families.
Als eerste aanzet ga ik de doop- en trouwboeken van Zutphen doorpluizen. Die staan op de website van het Regionaal Archief Zutphen. Wellicht dat er bekende namen opduiken?

Allereerst ben ik op zoek gegaan naar de reeds bekende huwelijken van Johan Ruyter tot Vieracker en heb meteen een verrassende vondst gedaan: Johan was niet drie keer maar vier keer gehuwd!.

 • Huwelijk #1 28-04-1609:
  De tekst luidt:
  Johan Ruijter, luijtenant, nagelaten zoon van raatsfrunt Hendric en Geertruijt te Wal, nagelaten dochter van burgemeester Arent van Wal.
  (a.n.s = alhier nagelaten soon, a.n.d. = alhier nagelaten dochter).
 • Huwelijk #2 08-08-1626:
  Johan Ruijter, luitenant capitein van de compagnij van Grave Jorrien Ernst, en Gesina Gansneb genamt Tengnagel, woonten tot Campen
 • Huwelijk #3 08-02-1634:
  Johan Ruyter en Gesina Splitlofs, Volcker Scherst?? nagelaten weduwe tot Deventer
  Dit huwelijk was tot dusverre nog niet gevonden. (n.w. = nagelaten weduwe)
 • Huwelijk #4 09-09-1638:
  Johan Ruyter en Magdalena Struijff van Lavenstein, alhier nagelaten weduwe van Dirc van Remen, Raadsfrunt

Een raatsfrund is een oude benaming voor raadslid (raadsvriend).

Ik ga nu in de doopboeken zoeken naar mogelijke kinderen die uit deze vier huwelijken zijn geboren. Tot dusverre is alleen zoon Johan bekend (in 1641 worden Jonker Jurrien Gansneb gen(aam)t Tengnagel en Jonker Reiner Gansneb gen(aam)t Tengnagel genoemd als "oomen end naeste bloetsverwanten van haer neefken Jan Rueter bij zalige Jonker Johan Ruiter end joff. Gesina Gansnebs gen(aam)t Tengnagel geprocreiert".)
Het kan zijn dat naast deze Johan nog andere kinderen zijn geboren. We zullen het zien.
Blijf je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het lopende onderzoek naar 'vroege Ruijters'?
Geef je op als lid van de stichting en lees als eerste de laatste nieuwtjes en wetenswaardigheden uit de familie! Blijf op de hoogte van de wijzigingen op deze omvangrijke website!

     Aanmelden als lid


Eerder verschenen berichten:

2018

2010

2007

2006