#11 december 2012

Een nieuwe reconstructie

Uit een serie vorige artikelen blijkt dat onze stamvader Jan Jans Ruijter onmogelijk kan hebben behoord tot de lijn van Jan Fransen Ruijter. Er moet een andere plek in de grote Ruijter-stamboom zijn, waaraan we de tak (De) Ruiter kunnen koppelen.
De reconstructie van de eerste generaties Ruijter moet derhalve aangepast worden, en in mijn artikel "Een nieuwe reconstructie" laat ik zien op grond van welke overwegingen ik tot het voorliggende resultaat ben gekomen.
Verder heb ik de complete stamboom opnieuw uitgedraaid en op de website gezet.

Lees "Een nieuwe reconstructie".


#05 december 2012

Had Jan Jans Ruijter nóg twee broers?


In het doopboek van Blokzijl vinden we op 18 oktober 1646 een aantal interessante dopen. Het is zeer aannemelijk dat we hier te maken hebben met nóg twee broers van onze stamvader Jan Jans Ruijter!

Lees hier hoe het precies zit.


#21 november 2012

het RUITERTJE 7


Vandaag is het zevende nummer van "het RUITERTJE" verschenen.
Een overzicht van de inhoud:
 • Kleine berichten
  • Nieuwe donateurs
  • Het laatste nieuws
  • Nieuwe reconstructie
  • Overlijden Henk-Jan Ruiter
  • Verhuizing
 • Binnenlandsche Berigten : Jan Wiegers de Ruiter
 • Ruiter in 17 stappen : Generatie 4
 • Veenarbeiders?
 • De Laatste Stuiver
 • Het huis van Dirk Wiegers Ruiter
 • Een wereld van turf. II. Landschap
 • Donateursdag 2012
 • Wie helpt ons?
"het RUITERTJE" wordt elk kwartaal naar alle donateurs van de Stichting Ruitersporen gestuurd. Geïnteresseerd? Word dan donateur!#20 november 2012

Zootjes / Backer / Ruijter

Van twee kanten kreeg ik onlangs bevestiging van het idee dat de familie Zootjes wel degelijk onder te brengen is in de Ruijter-stamboom.
Tot nog toe stond er op de website "Onbekende Zootjes", maar dankzij twee mooie vondsten is nu duidelijk geworden wie deze ontbrekende schakel is.

Je leest alles hierover in : Zootjes / Backer / Ruijter


#14 november 2012

Sijmon Jans

Naast Marten Jans, die we in het vorige bericht leerden kennen, heeft onze stamvader Jan Jans Ruijter nóg een broer gehad: Sijmon Jans.
Zijn naam komen we tegen in de voogdijverklaringen van onze directe voorvader Wijcher Jans Ruijter, en blijkt van bijzonder belang te zijn voor de herziening van de reconstructie van de eerste generaties van onze stamboom.

Lees: Sijmon Jans


#06 november 2012

Marten Jans, schoolmeester te Muggenbeet
Een schoolklas in de 17e eeuw, Jan Steen

Zoals ik in het vorige bericht al meldde, moet de reconstructie van de eerste generaties Ruijter worden herzien. Dat is een omvangrijk proces, en heeft de nodige consequenties.
In een nieuwe serie artikelen zal ik stap voor stap de nieuwe reconstructie uitwerken en mijn keuzes toelichten. Want keuzes moeten er gemaakt worden, eenvoudigweg omdat we over te weinig concrete gegevens beschikken.
Deze serie artikelen zal onder de vlag 'Vroege Ruijters' verschijnen, en vandaag heb ik de eerste daarvan op de website gezet:

Lees: Marten Jans, schoolmeester te Muggenbeet.


#31 oktober 2012

Voortschrijdend inzicht


De vroegste generaties van onze stamboom zijn gereconstrueerd op basis van sporadisch feitenmateriaal. Van elk nieuw feit dat daarna opdoemt, hoop je dat het overeenstemt met de gemaakte reconstructie. Zo niet, dan klopt de reconstructie blijkbaar niet.
Albert Huisman zette me op het spoor van een paar nieuwe feiten, die niet in de huidige reconstructie passen. Maar gelukkig is onze reconstructie niet in steen gebeiteld, en kunnen we een herziene versie samenstellen die wèl recht doet aan alle bekende gegevens.
In de komende tijd zal ik deze herziene versie beetje bij beetje op de website introduceren, aan de hand van de onlangs opgedoken gegevens.
De belangrijkste wijziging is wel, dat onze stamvader Jan Jans Ruijter via ene Jan Simons aan de grote Ruijter-familie 'hangt', en behalve een broer Simon, nog andere broers heeft gehad!
Vandaag heb ik de eerste akte op de website gezet, waarin we een eerste aanwijzing vinden dat Jan Jans Ruijter na het overlijden van Geesje Wijchers nogmaals getrouwd is, en - wat belangrijker is - nog een broer namens Marten Jans gehad heeft.

De akte is opgemaakt op 7 februari 1676, zo'n vijf jaar na het overlijden van Geesje, en vind je hier.Blijf je graag op de hoogte van het laatste nieuws rond de Stichting Ruitersporen en de website?
Geef je op als lid van de stichting en lees als eerste de laatste nieuwtjes en wetenswaardigheden uit de familie! Blijf op de hoogte van de wijzigingen op deze omvangrijke website!

     Aanmelden als lid


Eerder verschenen nieuwsberichten:

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2007

2006