16 december 2016

Nieuwe vondsten
Het onderzoek naar de vroege Ruijters gaat nog altijd door. Op internet is tegenwoordig van alles te vinden, waarvoor je vroeger naar een archief moest komen.
Deze week heb ik een opvallende vondst gedaan: in 1562 woonde er al een Johan Ruter in Muggenbeet!
Dit is ongetwijfeld familie, maar de aansluiting op onze stamboom is niet een twee drie duidelijk. Onze stamvader Jan Sijmons Ruijter is immers rond 1595 geboren, en daarmee zeker drie generaties jonger.
Binnenkort zal ik de bestaande reconstructie van de eerste generaties van onze stamboom uitbreiden met een aantal generaties. Daarmee gaat onze stamboom nog weer verder terug in de tijd en komen we in het begin van de 15e eeuw terecht!
Een kort artikel over de vondst van Johan Ruter vind je hier:
Nogmaals Johan Ruter

Ben je geïnteresseerd in het onderzoek naar vroege Ruijters, dan kun je hier terecht:
Onderzoek stamboom14 oktober 2016

Het RUITERTJE, nr 21
Gisteren is het eerste RUITERTJE, nieuwe stijl verstuurd aan alle leden van de Stichting.
Ik heb me voorgenomen om elke maand een RUITERTJE te maken, maar misschien is dat te hoog gegrepen. We gaan gewoon zien hoe het uitpakt.

De afgelopen week hebben zich elke dag nieuwe leden aangemeld; een verheugend begin van de nieuwe koers van de Stichting.


06 oktober 2016

Wijzigingen Ruitersporen

Na veel wikken en wegen heb ik besloten om de Stichting vanaf heden anders in te richten:
  • In plaats van donateurs zal de Stichting voortaan toegankelijk zijn  voor leden. Lidmaatschap kost niets, maar donatie blijft natuurlijk altijd welkom. De huidige donateurs worden automatisch op de ledenlijst gezet. Leden krijgen toegang tot de volledige informatie op de website, net als nu de donateurs.
  • De jaarlijkse donateursdag vervalt. Incidenteel zal er bij voldoende belangstelling een Ruiterdag georganiseerd worden.
  • Het Ruitertje zal, in de oude vorm, niet meer verschijnen. Nieuwtjes, verhalen e.d. staan voortaan rechtstreeks op de website. Een maandelijkse nieuwsbrief zal een opsomming geven van de toevoegingen van de afgelopen maand. Deze nieuwsbrief wordt als e-mail aan de leden verzonden.

Ik hoop dat iedereen begrip heeft  voor deze veranderingen. Ik wil de donateurs hartelijk bedanken voor de ondersteuning in de afgelopen vijf jaar!


02 september 2016

RUITERDAG 201613 april 2016

Het nieuwe Ruiterboek II
Zojuist heb ik de laatsten van de bestelde boeken op de post gedaan.

Daarmee is er een einde gekomen aan een drukke periode vanaf december, waarin ik me overigens ook prima vermaakt heb.
En nu wachten op de reacties...

Te laat geweest met bestellen? Geen nood, er is nog een kleine voorraad. BESTEL RUITERBOEK 2016

Meer weten over het nieuwe Ruiterboek? Ga naar Ruiterboek 201610 maart 2016

Het nieuwe Ruiterboek
Goed nieuws: over twee weken zal het Ruiterboek leverbaar zijn.

Op dit moment verwacht ik nog van twee informatiebronnen nieuwe gegevens. Nadat die in de tekst zijn verwerkt kan het boek naar de drukker.
Het boek omvat 150 dubbelzijdig geprinte pagina's en is daarmee 20% dikker dan ik eerst verwachtte. Daardoor stijgt ook de geschatte verkoopprijs.

Kosten
De boeken worden praktisch tegen kostprijs verkocht en kosten €15 per stuk. De verzendkosten bedragen €4.
Donateurs krijgen op het totaalbedrag €2 korting.
Als je twee of meer boeken bestelt, bedragen de verzendkosten €7.

Bestellen
Ik laat weliswaar extra boeken drukken, maar het is wellicht toch verstandig om snel te bestellen, want op = op.
Een eventuele nabestelling kan niet tegen dezelfde lage prijs geleverd worden.

Ik heb op de website een bestelformulier geplaatst: BESTEL RUITERBOEK 2016

Meer weten over het nieuwe Ruiterboek? Ga naar Ruiterboek 201609 maart 2016

Dwangarbeider 3257
Van Ronald de Ruiter ontving ik het volgende persbericht:
De 92-jarige Piet de Ruiter uit Groningen presenteert op 8 april a.s. het boek Dwangarbeider 3257: 2,5 jaar Arbeitseinsatz 1943 - 1945. Het boek bevat een nauwgezette beschrijving van zijn leven als dwangarbeider in een accufabriek in Hannover tijdens de Tweede Wereldoorlog. Iedere dag houdt hij een dagboek bij. Hierin beschrijft hij het alledaagse leven in de woonbarakken, onderlinge spanningen en kameraadschap. Oorlog, ziekte en dood zijn nooit ver weg. Het boek bevat de integrale dagboekteksten, originele foto's en documenten en een beschrijving van de historische context voor en na de oorlog. Dit maakt het boek tot een unieke aanvulling op de bestaande oorlogsdocumentatie.

Tot zover het persbericht.

Extra bijzonder is natuurlijk dat Piet tot onze familie behoort, en daardoor is dit verhaal onderdeel van onze eigen familiegeschiedenis.
Bovendien vind ík het opvallend dat Piets vader, Oene Jans de Ruiter, in Luinjeberd geboren werd, nog geen 10 km van de plaats waar mijn grootvader ter wereld kwam. Het waren tijdsgenoten en heel misschien hebben ze elkaar wel gekend.

Met de familie is alvast afgesproken dat er over enige tijd op de website Ruitersporen een ingekort verhaal met illustraties zal verschijnen.

Voor wie dit bijzondere boek wil aanschaffen, verwijs ik graag naar de website:
http://dwangarbeider3257.nl/