#20 februari 2021

Leengoederen van de familie Ruyter

Het artikel over 't Sieverinck is slechts een eerste in een langere reeks, want vanaf de 14e eeuw zijn leden van de Zutphense Ruyterfamilie regelmatig beleend. Het lijkt me interessant om hiervan eens een overzicht te maken, zie pagina Leengoederen van de familie Ruyter. Op die pagina zie je meteen wat er nog aan zit te komen...
Ik heb alvast toegevoegd een korte verhandeling over Het goed Gybbeconck; verreweg de eerste vermelding van een lid van deze familie uit 1345!

Naast dit overzicht leek me een korte beschrijving van het hoe en wat van het feodale leenstelsel toepasselijk. Je vindt dit onder Korte beschrijving van het leenstelsel.#10 februari 2021

't Sieverinck te Beltrum

Zo nu en dan kom ik bij mijn onderzoek verrassende bronnen tegen. Het blad Gens Nostra heeft een aantal jaargangen op internet gezet, en in het mei-nummer van vorig jaar staat een - voor ons interessant - artikel over het goed 't Sieverinck te Beltrum. Het is voor ons interessant omdat dit goed meer dan 100 jaar lang in het bezit is geweest van de familie Ruyter uit Zutphen. De namen die we in dit artikel tegengekomen zijn de bekende namen en vormen als zodanig een bevestiging van de stamboom zoals die nu op papier staat.

't Sieverinck te Beltrum.#04 februari 2021

Presentatie stamboom gewijzigd

Jan Sijmons Ruijter is met zekerheid onze stamvader. Maar in het Muggenbeet en Blokzijl van de 16e eeuw komen we nog andere Ruijters tegen. Daarmee laat zich Jan Sijmons' voorgeslacht reconstrueren met als 'verste' voorvader Johan Ruter, die rond 1560 in Muggenbeet leefde.
Tot nog toe had ik dit stukje stamboom met de eerste generaties Ruijter als 'reconstructie' op de website staan, maar ik heb nu besloten dat dit gerust bij de bestaande stamboom getrokken kan worden, ook al zijn de verbindingen tussen de eerste generaties niet afdoende bewezen.
Dat Johan Ruter aan het hoofd van onze familie staat, lijkt me vrij zeker. De veronderstelde connectie met de Zutphense Ruyterfamilie loopt zoals bekend via dezelfde Johan, dus dat maakt het allemaal wel extra spannend.

Nu op zoek naar ondersteunende gegevens!
#11 januari 2021

2021

Stichting Ruitersporen wenst al haar leden een gezond en gelukkig 2021 !
Blijf je graag op de hoogte van het laatste nieuws rond de Stichting Ruitersporen en de website?
Geef je op als lid van de stichting en lees als eerste de laatste nieuwtjes en wetenswaardigheden uit de familie! Blijf op de hoogte van de wijzigingen op deze omvangrijke website!

     Aanmelden als lid


Dit jaar verschenen nieuwsberichten:

Leengoederen van de familie Ruyter
't Sieverinck te Beltrum
Presentatie stamboom gewijzigd
2021

Eerdere jaren:

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2007
2006