Home | Genealogie | Meer RUITER wetenswaardigheden | Contact 


  Nog meer RUITER weetjes


   

Naast een opsomming van geboortedata en sterfdata kan je op een dergelijk grote hoeveelheid gegevens ook allerlei statistiek bedrijven. Er komen dan soms leuke bevindingen boven water. Op deze pagina vind je een aantal statistische gegevens, opgemaakt op 7 februari 2005.  De 14 generaties
De Ruiter-stamboom telt 14 generaties en omvat 1740 afstammelingen.
Als we een overzicht maken van het aantal afstammelingen per generatie, krijgen we het volgende beeld :

 1   1 (dit is Jan Jans Ruyter : 1620 - 1650) 
 2   1 
 3   3 
 4   7 (waaronder de vier broers Jan, Albert, Rein en Cornelis : onze vier takken)
 5  29
 6  33
 7  100
 8  227
 9  387
10  372
11  301
12  218
13  51
14   4		
Opvallend is dat het aantal Ruiters vanaf generatie 10 aan het afnemen is; vooral de laatste twee generaties. Maar dit heeft niets te maken met een werkelijke terugloop in familieleden! Het is een gevolg van het feit dat geboorte-, huwelijks- en sterfgegevens in het archief pas na circa 100 jaar openbaar gemaakt worden. Met andere woorden : ze zijn er wel, maar waar?


  En hoeveel Ruiters zijn er dan wel?
Een voorzichtige schatting brengt mij op een aantal van meer dan 4000!. Ik ga er dan voorzichtigjes van uit dat vanaf generatie 11 het totaal in elke generatie met 100 groeit. In generatie 14 alleen al moeten het er rond de 800 zijn!
Dat ik nog zoveel Ruiters heb achterhaald in de laatste generaties is vooral te danken aan al die gegevens die men mij heeft toegezonden.


  De laatste Ruiters
De 14e generatie bestaat momenteel uit slechts 4 personen :
Raymond RUITER, geboren in 1975 te Amersfoort, zoon van Cornelis Hendrik RUITER en Fenny MULDER.
Alex RUITER, geboren in 1979 te Lelystad, zoon van Cornelis Hendrik RUITER en Fenny MULDER.
Emma Sophie RUITER, geboren in 2000 te Enschede, dochter van Francois RUITER en Ilona van der RHEE.
David RUITER, geboren in 2003 te Enschede, zoon van Francois RUITER en Ilona van der RHEE.

De meest recente Ruiter-telg is de zeer onlangs geboren Marjet RUITER uit Sneek; zij is een dochter van Paul RUITER en Annemarijke TERPSTRA. Dat zij niet tot de 14e generatie behoort is niet zo heel vreemd als we bedenken dat de generaties heel gemakkelijk uiteen kunnen gaan lopen bij late dan wel vroege huwelijken.

Overigens : de Methusalem onder de Ruiters is Jan Alberts RUITER. Hij werd maar liefst 100 jaar.

De meest geliefde geboorteplaats is Tjalleberd, maar liefst 109 Ruiters zagen hier het eerste levenslicht.


  Veel Ruiters!
Voor de grootste kinderschare zorgde mijn overgrootvader Jacob RUITER. Uit zijn eerste huwelijk met Attje LAGEVEEN kwamen 5 kinderen voort; uit het tweede huwelijk met Elisabeth van WOUDEN kwamen daar nog 10 bij.
Verder had Elisabeth al een klein dochtertje toen ze met Jacob trouwde.


  Je hebt Ruiters en De Ruiters (en Ruyters!)
Binnen onze stamboom dragen 946 de achternaam Ruiter, 707 voeren als achternaam De Ruiter en 85 gebruiken Ruyter als achternaam. En nog 2 staan te boek als De Ruyter.


  Mannen en vrouwen
In de doopboeken van de 18e eeuw werd van doodgeboren baby's niet altijd het geslacht genoteerd, daarom weten we van 6 Ruiters niet of het een jongetje dan wel een meisje was. Maar voor de overigen vinden we het volgende.
Het aantal mannelijke nakomelingen is met 939 behoorlijk groter dan het aantal vrouwelijke : 795. Dit is totaal niet in overeenstemming met het beeld zoals dat in het algemeen in Nederland voorkomt. In het algemeen zijn er namelijk net iets meer vrouwen dan mannen (ongeveer 2% meer vrouwen dan mannen, bron CBS). Bij de Ruiters vinden we hele andere cijfers : mannen 54%, vrouwen 46%. Dat betekent dat er 18% meer mannen dan vrouwen zijn!
Op grond van CBS gegevens zouden we bij 939 mannen zo'n 958 vrouwen verwachten, in plaats van de 795.
Laatst gewijzigd : 09-FEB-2005
Foutje gevonden?
Commentaar?
Meld het via het reactieformulier!