Matroos Claes Alberts Ruijter uit Blokzijl


 
Bij het doorzoeken van het archief van de VOC-opvarenden trof ik de naam Claas Alberssen de Ruijter uit Blocksiel. De vreemde spelling van Blokzijl zal er debet aan zijn geweest dat ik Claas nu pas gevonden heb. Hier volgt zíjn verhaal...


Op 30 december 1707 moet het fluitschip Ouwerkerk van de rede van Texel vertrekken voor zijn eerste reis naar de Oost. Het is in 1706 voor de kamer van Amsterdam op de VOC-werf aldaar gebouwd. Maar het schip wordt opgehouden (slecht weer, ongunstige wind?) en kan pas op 24 januari van het volgende jaar uitvaren.
Aan boord zijn 95 zeelieden en 54 soldaten, waaronderClaas Alberssen de Ruijter uit Blocksiel.
De reis verloopt voorspoedig (slechts twee zeelieden overlijden..) en op 12 mei 1708 meert de Ouwerkerk af bij Kaap de Goede Hoop.
Zoals gebruikelijk worden daar reparaties uitgevoerd, komen de mensen weer op krachten en worden de voorraden aangevuld voor de tweede etappe: naar Batavia.
Op 20 juni kan de reis vervolgd worden, en ook nu is de overtocht voorspoedig, zodat al op 2 september het anker uitgeworpen kan worden op de rede van Batavia.

Het schip blijft meer dan een jaar in de Oost (we nemen aan dat het in de Indische archipel heeft gevaren) voordat het op 17 januari 1710 aan zijn terugreis naar Texel begint, maar Claas is dan niet aan boord. Hij blijft in achter in de Oost, en zijn geschiedenis begint merkwaardig op die van Bastiaan te lijken. In het stuk over Bastiaan staat de volgende passage:

“Batavia was behalve een bestuurlijk centrum, ook een stapelmarkt. Produkten uit heel Zuidoost-Azië werden hierheen getransporteerd, waarbij de VOC ook een flinke vinger in de pap had. Het is niet onmogelijk dat Bastiaan dienst heeft gedaan op één van de vele, vele handelsschepen die de VOC hier in dienst had. Het kan ook zijn dat hij al snel ziek is geworden - Batavia's bijnaam luidde niet voor niets "kerkhof der Europeanen" vanwege de hoge sterftekans voor met name nieuwkomers.”


Ook voor Claas is dit van toepassing. Op 18 januari 1711 overlijdt hij “in Azie” en daarmee eindigt dit spoor.

De Ouwerkerk zou na zijn eerste reis nog 5 keer naar de Oost vertrekken. Van de laatste reis zou het schip niet meer terugkeren:
op 16 april 1728 bereikte Batavia het bericht dat de Ouwerkerk "op ’t riff van het soo genaamde visschers eijland omtrend Japara" verongelukt was.



Opmerkingen? Foutje gevonden?   Opmerkingen?
Meld het via het reactieformulier!

    vorige    volgende 

Op de website staat de geschiedenis van Bastiaan Ruijter - busschieter bij de VOC.
Bij het nogmaals doorzoeken van het archief van de VOC-opvarenden kwam ik tot mijn verrassing nóg een Ruiter uit Blokzijl tegen, in de persoon van Claas Alberssen de Ruijter uit Blocksiel. De vreemde spelling van Blokzijl zal er debet aan zijn geweest dat ik Claas nu pas gevonden heb. Hier volgt zíjn verhaal...



Familieverhalen


Streekgeschiedenis


Wetenswaardigheden


Film & Video