Nieuwsbericht 21 augustus 2018


Evert die Roede, geheten die Ruyther

In de regesten van de collectie particuliere charters Zutphen (onder archiefnummer 191) vinden we deze vermelding:

1412, 9 november
Richter en schepenen van Zuitphen oorkonden, dat Evert die Roede, geheten die Ruyther aan Anthonis Yseren zekere woning aan de Zaltmarkt tussen Henric Onbedwongen en Peter Ragghen, achter met zijn uitgang aan de Dregherstraat tussen Henric van Lochem en het huis dat van Dyedelen Sheyligen verkocht heeft, dat geweest is van Johan van Vieracker en zijn vrouw Lisabet, Everts dochter.


Evert verkoopt dus de woning, die in het bezit was van zijn dochter Lisabet en haar  man Johan van Vieracker.

De zinsnede "Evert die Roede, geheten die Ruyther" is interessant. Naar mijn mening gaat het hier wel degelijk om een lid van het Zutphense Ruytergeslacht en is "die Roede" (lees: "de Rode") zijn bijnaam. Men kende Evert blijkbaar onder zijn bijnaam (wellicht had hij rood haar) maar wist tevens dat hij "Die Ruyther" heette.

Evert is geen onbekende naam in de Ruyterstamboom. Reeds in 1381 vinden we een Everhard Ruter als koopman in Lübeck. En ook in Zutphen kennen we een Evert Ruyter, die rond 1405 moet zijn geboren.
Deze "Evert de Rode" is duidelijk ouder. Zijn dochter is in 1412 immers al getrouwd. Met de nodige slagen om de arm mogen we dan ook aannemen dat hij vóór 1360 is geboren, en mogelijk is hij niemand anders dan eerdergenoemde Everhard!
Een intrigerende vondst!

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/3/1/9/ruitersporen.nl/httpd.www/nieuws/reaction.php on line 77


Uw reactie

We hebben veel last van spam machines die dit formulier met onzin invullen; vandaar de eerste vraag.

Wat staat hier?
Naam :
Reactie :
Als u uw emailadres invult krijgt u meestal binnen enkele dagen een antwoord terug. Dit adres zal niet zichtbaar zijn bij uw reactie op de website.
Emailadres :


Reacties op nieuwsberichten verschijnen meteen zichtbaar onder het betreffende nieuwsbericht. Uw reactie mag maximaal 500 karakters bevatten.
U kunt uw emailadres invullen als u een persoonlijk antwoord van mij verwacht; dit adres verschijnt NIET bij uw reactie op de website.