Nieuwsbericht 26 augustus 2018


Vranko Ruthere

In het onlangs ontdekte digitale archief van de hanzestad Lübeck ben ik op zoek gegaan naar Hanze Ruyters, in de bekende spellingsvarianten Ruter, Rueter, Reuter, Rutter, Ruther etc.
Dan blijken er reeds in de 14e eeuw leden van deze familie in Lübeck voor te komen. Zo vinden we het in het latijn opgestelde testament van Vranko Ruthere uit 1366 :
Een afbeelding van de gehele akte vind je hier.
Het lezen en vertalen van deze latijnse tekst gaat mijn kennis ver te boven. Hopelijk heeft iemand dit al eens gedaan; ik zal ernaar informeren bij het archief in Lübeck!

Maar natuurlijk herken ik wel namen. Hier staat "Osenbrugghe", een oude naam voor Osnabrück.
En de naam Vranko is natuurlijk een verlatijnste vorm van Frank. Uit een andere akte uit 1368 blijkt deze Frank een verwant familielid te zijn van de Osnabrücker burger Johannes Ruter die een zoon heeft en een overleden broer Hermann, burger uit Lübeck.

Hier raken we aan het allervroegste begin van de Ruyterfamilie. Blijkbaar zijn er connecties met de stad Osnabrück. In 1379 vraagt de stad Osnabrück om de legaten van de Lübeckse burger Everhardt Ruyter aan een inwoner van Osnabrück uit te betalen. VIer jaar daarvoor heeft Everhardus zijn testament opgemaakt.

Zijn de Hanze Ruyters wellicht oorspronkelijk uit Osnabrück afkomstig? Deze stad ligt vrij centraal in Nedersaksen, waarnaar het Sachsenross in het familiewapen verwijst. Ik heb gelezen dat er tussen Zutphen en Osnabrück een bekende handelsroute liep. Belangrijk feit,  immers: ook in de 14e eeuw komen we al Hanze Ruyters in Zutphen tegen. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn...

Al met al vinden we in diverse vroege aktes de namen van Everhard, Vranco, Johannes en Herman; dat lijken vier broers te zijn die rond 1370 testament opmaken.
Naast genoemde Hermann die voor 1368 overlijdt kennen we ook nog een andere Hermann die in 1388 genoemd wordt.
De vier broers moeten rond 1310 zijn geboren. Van Johannes is in elk geval bekend dat hij een zoon heeft.

Vroeger dan dit zullen we niet komen. Er lijkt een connectie met Osnabrück te zijn, maar hoe dat precies zit? Wordt vervolgd!
Uw reactie

We hebben veel last van spam machines die dit formulier met onzin invullen; vandaar de eerste vraag.

Wat staat hier?
Naam :
Reactie :
Als u uw emailadres invult krijgt u meestal binnen enkele dagen een antwoord terug. Dit adres zal niet zichtbaar zijn bij uw reactie op de website.
Emailadres :


Reacties op nieuwsberichten verschijnen meteen zichtbaar onder het betreffende nieuwsbericht. Uw reactie mag maximaal 500 karakters bevatten.
U kunt uw emailadres invullen als u een persoonlijk antwoord van mij verwacht; dit adres verschijnt NIET bij uw reactie op de website.