Nieuwsbericht 05 september 2018


Nóg een huwelijk van Johan Ruyter tot Vieracker


In eerder nieuws gaf ik een overzicht van de vier huwelijken van Johan Ruyter tot Vieracker. Het ziet er naar uit dat er zelfs nog een vijfde huwelijk is geweest.
Bij het doorsnuffelen van mijn verzamelde gegevens kwam ik een huwelijk tegen, wat ik nog niet in de stamboom had kunnen plaatsen. Het betreft het huwelijk van Johan Ruyter Henricks met Geertruidt Marienborch in 1590. Hun namen komen we  daarna nog twee keer tegen; in 1597 en 1598 worden aktes van  wederzijdsche lijftocht opgemaakt. (Dit zijn afspraken over het levenslange gebruik, dat de overlevende echtgenoot heeft op een deel der nalatenschap van de overleden echtgenoot, ook: vruchtgebruik). De inhoudsopgave van dit archief staat op internet: : Gelders Archief : 0481 Familie Van Rhemen Verder zoeken op internet levert (vooralsnog) geen verder informatie op.

De identificatie van Johan Ruyter Henricks lijkt eenvoudig: dat moet de ons bekende Johan Ruyter tot Vieracker zijn. Van hem kennen we tot dusverre vier andere huwelijken, waarvan de eerste in 1609 is geweest (met Geertruijt van den Wall).  Deze vier huwelijken hebben we teruggevonden in het trouwboek van de hervormde kerk in Zutphen. Omdat dit boek in 1600 begint, zullen we hierin het huwelijk van Johan met Geertruidt Marienborch vergeefs zoeken.

Onze identificatie wordt ondersteund door het feit dat de beide lijftochtaktes in het familiearchief van de familie van Rhemen terecht zijn gekomen. Hoe? Doordat de enige zoon van genoemde Johan Ruyter Henricks, eveneens een Johan, met Suzanne van Rhemen is getrouwd. De papieren van zijn vader kwamen zo in het bezit van deze familie!

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/3/1/9/ruitersporen.nl/httpd.www/nieuws/reaction.php on line 77


Uw reactie

We hebben veel last van spam machines die dit formulier met onzin invullen; vandaar de eerste vraag.

Wat staat hier?
Naam :
Reactie :
Als u uw emailadres invult krijgt u meestal binnen enkele dagen een antwoord terug. Dit adres zal niet zichtbaar zijn bij uw reactie op de website.
Emailadres :


Reacties op nieuwsberichten verschijnen meteen zichtbaar onder het betreffende nieuwsbericht. Uw reactie mag maximaal 500 karakters bevatten.
U kunt uw emailadres invullen als u een persoonlijk antwoord van mij verwacht; dit adres verschijnt NIET bij uw reactie op de website.