Nieuwsbericht 01 december 2018


Nogmaals Evert de Rode, geheten die Ruter

In augustus noemde ik "Evert die Roede, geheten die Ruyther" (lees het bericht) en ik vermoedde dat deze Evert ook tot de Zutphense Ruyterfamilie gerekend moest worden, en reeds vóór 1360 moet zijn geboren.
Ik sprak destijds van een intrigerende vondst.

Nou, het wordt nog véél interessanter!

In enkele leenaktes van het goed Hofstede te kerspel Hummel (zuidelijk van Zutphen tussen Doesburg en Doetinchem) komen we het volgende tegen :
  • 1402 : Evert die Rueter
  • 1421 : Everts de Rode genant die Ruter
  • 1422 : Heer Evert die Ruter beleent met den goede ter Hofsteden, gelegen in den kerspel van Hummel, in den lande van Zutphen, 'twelck sijn vader Evert van Albert Paedse van Heynoerde vercregen had'

En nóg meer; deze vond ik in het Geldersch Archief (Huis Keppel):
  • 1398 : Evert die Rode van Hekeren, geheten die Ruter, en zijn vrouw Truede
  • 1398 : Everd den Roden van Heker, geheten die Ruter, en diens vrouw Trueden
  • 1420 : Everd die Rode, geheten die Ruter

Ik had het dus net verkeerd om. Evert werd Ruter genoemd, maar heette Die Rode van Hekeren. Verdere naspeuringen maakten me snel duidelijk dat hier sprake is van een oud adellijk (ridderlijk) Gelders geslacht  en één van de takken van de aloude "Van Heeckeren" familie.  Daarvan vinden we de eerste sporen in de 12e eeuw...

Het lijkt er sterk op dat deze Evert aan het hoofd staat van onze Zutphense Ruyterfamilie. Wellicht was hij een bastaardzoon uit de adellijke De Rode van Hekeren familie; erfde wel de voornaam van zijn vader maar ging door het leven als Evert die Ruter.
Momenteel ben ik bezig om te bekijken hoe we deze Evert dan in de stamboom kunnen inpassen. We weten alvast dat zijn vader ook Evert heet (zie bij 1422). En in de Ruyterfamilie kennen we in Lubeck een Everardus Reuter die in 1375 koopman is, en een Evert Reuter die rond 1405 moet zijn geboren.

Spannende tijden! Binnenkort hoor je meer!
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/3/1/9/ruitersporen.nl/httpd.www/nieuws/reaction.php on line 77


Uw reactie

We hebben veel last van spam machines die dit formulier met onzin invullen; vandaar de eerste vraag.

Wat staat hier?
Naam :
Reactie :
Als u uw emailadres invult krijgt u meestal binnen enkele dagen een antwoord terug. Dit adres zal niet zichtbaar zijn bij uw reactie op de website.
Emailadres :


Reacties op nieuwsberichten verschijnen meteen zichtbaar onder het betreffende nieuwsbericht. Uw reactie mag maximaal 500 karakters bevatten.
U kunt uw emailadres invullen als u een persoonlijk antwoord van mij verwacht; dit adres verschijnt NIET bij uw reactie op de website.