Home  |  Contact

 

 

 IS HET NOU RUITER OF DE RUITER (OF MISSCHIEN TOCH RUYTER)?


 

 

 

 

Februarius 11.  Jan JanŖ Ruyter tot Muggenbeecq ende Tryne syn huysvrouw een sone : Jan

 

Er kan geen misverstand over bestaan : de allervroegste stamvader heette Jan Jans RUYTER. Maar in zijn tijd bestond er nog geen vaste spelling : de mensen die konden schrijven hanteerden hun eigen spelling (in het geval van Wieger leverde dat bijvoorbeeld variaties op als Wicher, Wycher, Wijcher etc.).

De klerk die in 1649 de doop van Jan Jans in het doopboek bijschreef, schreef 'toevallig' Ruyter.  Bij de geboorte van Wieger Jans in 1652 wordt Ruijter geschreven. Uiteindelijk is de naam als Ruiter in de boeken van de Burgerlijke Stand terechtgekomen. Het is dus niet mogelijk en zinvol om op zoek te gaan naar onze 'echte' achternaam. Wel weten we dat oorspronkelijk de De er niet bijhoorde.

Binnen onze familie komt ook De Ruiter voor.  Hoe zit dit dan?  Blijkbaar zijn sommige leden van de familie zich op een bepaald moment De Ruiter gaan noemen (wellicht onder 'druk' van de buitenwereld : als ik me voorstel als Jaap Ruiter word ik daarna meestal als meneer De Ruiter aangesproken...).  Blijkbaar werd niet altijd goed gecontroleerd of degene die zich Jan de Ruiter noemde niet bij zijn geboorte als Jan Ruiter was ingeschreven... 

Op dezelfde wijze komen we ook nog de achternaam Ruyter tegen. Ook hier heeft de klerk de afwijkende spelling goed gevonden of zelf geïntroduceerd.

 

 

 

 

© 2003-2005  Jaap Ruiter, Groningen
                     the Netherlands
  Inhoud vrij copieerbaar alleen voor persoonlijk gebruik en voor niet-commerciŽle doeleinden.
  Laatst gewijzigd : 9 jan 2005
Foutje gevonden?
Commentaar?
Meld het via het reactieformulier!