Nieuwsbericht 16 november 2020


Albert Jansen Ruijter

In een akte van 21 mei 1611 (NL-ZlHCO_0078_9_0026) vinden we de volgende passage waarin de ligging van een bepaald stuk land in de buurt van Blokzijl beschreven staat:

"alwaer noortwert d’erfg[enamen] van zal[iger] Albert Jansen Ruijter naestgelandet sijn"


De naam Albert Jansen Ruijter klinkt weliswaar vertrouwd maar: we kennen deze persoon niet in de huidige stamboom. Toch durf ik zonder twijfel te stellen dat het hier tóch om familie gaat; dus gaan we op zoek naar een geschikte plek.

Klik op foto voor groter formaat
In het schema van de eerste vijf generaties zien we bij de rode pijl de stamvader van de familie (De) Ruiter: Jan Jans Ruijter.
Voor de positie van Albert Jansen Ruijter zijn er twee geschikte plekken in de stamboom:
1) als zoon van Johan Ruter
2) als zoon van Jan Jans Ruijter en Ave Jans die toevallig in het vorige nieuwsbericht aan bod kwamen

In de akte staat alleen dat Albert Jansen Ruijter in 1611 al overleden is, maar niet precies wannéér. Heel veel jaren zullen dat niet zijn. In het geval van nr. 1 was Albert dus circa 70 jaar, en in het geval van nr. 2 slechts 40 jaar.

Voor het gemak (maar zonder aanwijzingen) heb ik onder veel voorbehoud Albert vanavond onder nr. 2 in de stamboom ondergebracht als tweede zoon van Jan Jans Ruijter en Ave Jans. Zie stamboom.

Hopelijk duiken er nog meer aktes op waarin zijn naam genoemd wordt zodat we wat meer zekerheid krijgen over zijn juiste plek in de stamboom.
Uw reactie

We hebben veel last van spam machines die dit formulier met onzin invullen; vandaar de eerste vraag.

Wat staat hier?
Naam :
Reactie :
Als u uw emailadres invult krijgt u meestal binnen enkele dagen een antwoord terug. Dit adres zal niet zichtbaar zijn bij uw reactie op de website.
Emailadres :


Reacties op nieuwsberichten verschijnen meteen zichtbaar onder het betreffende nieuwsbericht. Uw reactie mag maximaal 500 karakters bevatten.
U kunt uw emailadres invullen als u een persoonlijk antwoord van mij verwacht; dit adres verschijnt NIET bij uw reactie op de website.