#19 januari 2025

Te mooi om waar te zijn..

In het archief van de stad Vollenhove 1354-1811 ( Gemeentearchief Steenwijkerland ) maar gelukkig nu ook voor een gedeelte op internet in te zien, staat het volgende regest:

121-R Hugoe Wegge, schout in den Blanckenham, oorkondt, dat voor hem en de keurnoten Everdt ther Barchorst en Aerendt Henrixzoen voor het gericht Tyman Johan Peters en Griete, zijne vrouw, met Tyman haren momber, verklaarden verkocht te hebben aan Johan Henrixzoen en Jacob Momme, advocaten, kerkmeesters en procuratoren der kapel en het gasthuis des huigen Griests binnen Vollenhoe, ten behoeve van die kapel en het gasthuis, eene jaarrente van twee gouden Rijnsche gulden uit het vijfde deel van het erf en goed, daar zijn broeder Peter op woont, in de buurschap van Spleterszyl, en uit een derde deel van Griete Lantyngs erve, te betalen op Sint Bartholomeus' dag. In den jaer onss Heren dusent vijffhondert elven opten vijften dach in Augusto. Oorspr. (Inv. n°. 380.) Met het zegel van den schout in groene was.


Bekende namen, toch?  We kennen in onze stamboom inderdaad een Johan Peters (Ruter) die met Griete getrouwd was. En van deze Johan Peters weten we de namen van zijn ouders: Peter RUTER en Tyman JONCKER.
In de akte staat de naam Tyman Johan Peters en wordt ook nog ‘een’ Johan Henrixzoen genoemd.
In de huidige voorstelling van zaken stamt onze Ruiterfamilie via Peter Henrickx af van de Zutphense Ruyters via Henrick Henricks Ruyter. Dus de naam Henrick doet bij mij altijd een belletje rinkelen.

Er is echter een groot probleem met deze akte (ontdekte ik, nadat ik enthousiast de akte uit ging spellen).
De datum, waarop de akte geschreven is, staat onderaan: 15 augustus 1511. En 'onze' Peter en Griete zijn pas rond 1550 getrouwd...
Het is dus duidelijk dat we hier met een merkwaardig toeval te maken hebben. Allemaal bekende namen, maar vanwege het tijdsverschil kan het onmogelijk om onze voorvaderen gaan...



#18 januari 2025

Mogelijk tweede huwelijk Henrick Ruyter?


Het emailtje van Evelien Marskamp, waarin ze me attent maakte op een huwelijk opgetekend in het trouwboek van de Nederduits-Gereformeerde Gemeente van Zutphen deed me besluiten om zelf ook eens in dit trouwboek te snuffelen.

Dit trouwboek begint in 1600 en zou dus de huwelijken kunnen bevatten van de laatste generatie Ruyters uit Zutphen.
Voor zover bekend is die generatie rond 1550/1570 geboren, en dan volgt er nog een nakomer die in 1631 het levenslicht ziet (Johan Ruyter tot Vieracker). Dus veel vondsten zal dit trouwboek niet opleveren.

Maar er is meteen al een verrassing...

Lees verder: Mogelijk tweede huwelijk Henrick Ruyter?


#04 januari 2025

De verkeerde Johan Ruyter...

Nog nét voor Oud & Nieuw kreeg ik een emailtje van Evelien Marskamp, waarin ze me attent maakte op een huwelijk - opgetekend in het trouwboek van de Nederduits-Gereformeerde Gemeente van Zutphen - van Geertruidt Marienborch, waaruit blijkt dat ze onmogelijk met Johan Ruyter van Vieracker getrouwd kan zijn. Een duidelijke kwestie van 'de verkeerde Johan...'.

Wat dit allemaal voor consequenties heeft, en hoe het werkelijk zit, lees je in "De verkeerde Johan...".







Hier vind je het laatste nieuws rond de Stichting Ruitersporen en de website.



Dit jaar verschenen nieuwsberichten:



Andere jaren:

Foutje gevonden?
Commentaar?
Meld het via het reactieformulier!