Dirk de Ruiter uit Zuidlaren


 
Dirk de Ruiter was een bekende winkelier in Zuidlaren, en één van de oprichters van de Prins Bernardhoeve aldaar.
Zijn dochter zette haar herinneringen op papier.


Een energieke Zuidlaarder wordt in dit artikel door zijn dochter geportretteerd. Vele Zuidlaarders zullen zich Dirk de Ruiter nog goed kunnen herinneren.

Geboorte
Mijn vader, Dirk de Ruiter, werd geboren op 8 januari 1895 aan de Kerkstraat in Zuidlaren. Zijn vader was aan het eind van de 19e eeuw naar Zuidlaren getrokken om als bouwkundig opzichter bij de bouw van 'Dennenoord' aan de slag te gaan.

Vader overleden
Toen vader Dirk 1 jaar oud was overleed zijn vader. Zijn moeder moest toen in haar eentje een gezin van zeven kinderen verzorgen. Om in hun onderhoud te voorzien begon ze een winkeltje in huishoudelijke artikelen. Later nam Dirk met twee zusters de zaak over en ze begonnen een manufacturenzaak aan de Millystraat 7.

Op de fiets
Bij gebrek aan een auto vervoerde hij de bestelde goederen op zijn fiets. Zijn klanten zaten vooral in De Groeve, Zuidlaarderveen, Spijkerboor en Annen.

Korfbal en liefde
Samen met zijn vrienden Haange en Ebbinge werd hij lid van de korfbalvereniging. Op één van de wedstrijddagen ontmoette hij Rensina Bosman, een onderwijzeres uit Kalkwijk. Zij was lid van de korfbalclub in Hoogezand. Ze werden verliefd en trouwden in 1927 met elkaar.
Zij kochten het huis aan de De Millystraat 10. Er werden vier dochters geboren.

De eerste auto
Inmiddels kwam ook de eerste auto (een T-Ford). Na de oorlog een Willy's Overland (zie foto).
In die tijd was de winkel nog tot 10 uur 's avonds geopend. Een hele belasting voor een jong gezin.

Uitbreiding van de zaak
Aan De Millystraat 10 werd de zaak langzamerhand uitgebreid met de verkoop van woninginrichting en confectie voor dames en heren. De zaak werd uitgebreid met het pand aan de Kerkstraat 2 (waar nu de apotheker is gevestigd). Tussen het voorste gedeelte van het huis en de werkplaats aan De Millystraat stond een appelboom. Deze was ter gelegenheid van hun huwelijk geplant. In 1950 moest deze gedenkwaardige boom helaas wijken voor de uitbreiding van de zaak. Er waren ruimere paskamers nodig.

Wandelen in het Laarwoudbos
Op zondagmorgen werd er altijd een wandeling door het Laarwoudbos gemaakt. 's Middags waren er vaak familiebijeenkomsten.

Vakantie
In de zomer was de zaak één week gesloten. Een broer en een zus van mijn moeder pasten dan op het huis. Oostende in België was onze favoriete vakantiebestemming. Parijs, Keulen en Brussel werden ook bezocht.

Het personeel werd niet vergeten. Ik herinner mij een personeelsreis met een bus van Roelfsema met o.a. Bertha van Putten, Aaltje Kors en Tonnie Helder. Dit waren de mensen van het eerste uur.

25 jarig jubileum
Toen mijn ouders 25 jaar getrouwd waren was het groot feest. De zaak bestond toen 50 jaar. Voor die gelegenheid werd de hele meubelafdeling leeg gehaald zodat de receptie daar kon plaatsvinden. Kinderen van klanten kregen een ballon met gas gevuld.


Pand aan de Kerkstraat (nu apotheek).

Middenstandsvereniging
Vanaf de oprichting van de Middenstandsvereniging was mijn vader vele jaren voorzitter. Ze waren heel actief en allerlei acties werden op touw gezet. Een voorbeeld is Raveto (Reclame verkooptentoonstelling). Deze werden gehouden in de zalen van café Abels en hotel de Gouden Leeuw.

Zuidlaren op de kaart zetten
Er was een grote drang om Zuidlaren op de kaart te zetten. Aan een Sprookjeshof in het Laarwoudbos werd gedacht. Kaatsheuvel werd bezocht om als voorbeeld te dienen. Anton Pieck maakte zelfs tekeningen.

Prins Bernhardhoeve
Bij de oprichting van de Prins Bernhardhoeve was mijn vader ook één van de initiatiefnemers. Daarnaast was hij bestuurslid van de Kamer van Koophandel, was VVD-statenlid, zat in het bestuur van Erica en de Boerenleenbank. Wat een energie had deze man. Ik heb hem nooit vermoeid gezien.

Opruiming
In de zomer was er altijd een grote opruiming. Aan De Millystraat werd dan bijvoorbeeld een mantel voor tien gulden aangeboden. 's Nachts stonden de klanten al voor de deur en om de tijd te doden werd er in de straat gevoetbald.

Textilia koffie
Toen de kruideniers begonnen met de verkoop van panty's ging de textielbranche over tot de verkoop van 'Textilia koffie'. Schoenmaker hou je bij je leest was toen nog het motto.

Verkoop
In 1963 werd de zaak aan de Kerkstraat verkocht aan de firma Leever. De Millystraat 7 werd verhuurd. Onze tante woonde daar toen ook nog. In 1972 werd ook dit pand verkocht.


Pand De Millystraat 7


Margreet Arends-de Ruiter



Opmerkingen? Foutje gevonden?   Opmerkingen?
Meld het via het reactieformulier!

    vorige    volgende 

Deze tekst kreeg ik opgestuurd door Jan Kraak, lid van de Historische vereniging van Zuidlaren.
Dirk de Ruiter was een bekende winkelier in Zuidlaren, en één van de oprichters van de Prins Bernardhoeve aldaar.
Zijn dochter zette haar herinneringen op papier.

Het artikel verscheen december 2008 in "De 7 Brinken", het blad van de Historische vereniging. Ik heb tekst en foto's onveranderd overgenomen en volgens de layout van deze website opnieuw vormgegeven. Het ligt in de bedoeling om t.z.t nog een tweede deel te publiceren.

Ik heb ook een fotopagina van Dirk de Ruiter : bekijk fotopagina



Familieverhalen


Streekgeschiedenis


Wetenswaardigheden


Film & Video