Jaap Ruiter gaat het gemaal in Wetering verlaten
betreft: Jaap Ruiter
In 1963 bereikte mijn naamgenoot Jaap Ruiter de pensioensgerechtigde leeftijd. Bertie de Jonge uit Blokzijl was zo vriendelijk mij een kopie op te sturen van twee artikelen uit de lokale pers.

WETERING. — Hoeveel miljoenen liters water zou machinist Jaap Ruiter al hebben weggepompt uit de polders rond Wetering. Het is niet te zeggen, want de drie pompen in het gemaal werken al vele jaren en Jaap Ruiter zorgde er voor, dat ze feilloos bleven functioneren. Over enkele dagen zal hij afscheid nemen van zijn werk en van "zijn" gemaal en zal een andere machinist — de heer A. de Nekker — zijn plaats gaan innemen.
Jaap Ruiter is een van de bekendste figuren in en om de buurtschap Wetering. Hij was niet alleen de man van het gemaal, maar heeft zich nogal eens laten horen in het culturele leven. Maar dat is nog niet alles. Hij was tevens visser en niet te vergeten afslager. Wie zo bij de warme kachel en een kopje thee eens een praatje maakt in zijn woning aan de Wetering, zal tot de conclusie komen, dat in het leven van Jaap Ruiter een stuk geschiedenis van dit deel van Noordwest Overijssel ligt. Jaap is een Fries van geboorte, maar zijn ouders kwamen al in Wetering wonen, toen hij vijf jaar was, zodat hij niets weet van het Friese land. Voor hem was de wereld niet anders dan Wetering met zijn vele trekgaten en ribben. In die tijd werd er nog veel turf gewonnen en nam de beroepsvisser nog een belangrijke plaats in, maar het veen raakte uitgeput en er zouden andere tijden komen, ook in het leven van Jaap Ruiter. Hij was een man, die met iedereen overweg kon en hij nam al spoedig een voorname plaats in in het culturele leven van Wetering. Hij is bijvoorbeeld een van de oprichters van de muziekvereniging. Maar daar kon de kachel niet van branden en toen het veen was uitgegraven, werd Jaap slager.
Hij deed dat vele jaren en ventte door de streek met vlees en vet, totdat hij bij de ontginningsmaatschappij te werk werd gesteld.
NIEUWE WERELD
In latere jaren zou Jaap Ruiter een belangrijke plaats gaan in nemen bij het droogleggen van de vele trekgaten, die Noordwest Overijssel kende. Hij werd in de naoorlogse jaren machinist van het gemaal in Wetering en heeft daar tot nu toe altijd het werk tot in de puntjes uitgevoerd. Wie in de machinekamer komt, ziet dat direkt. Men kan er van de vloer eten en de elektromotoren zien er nog uit, alof ze zo van de fabriek kwamen. Jaap Ruiter pompte dag in dag uit het water uit de polders Wetering-Oost en West. Dit was een van de voornaamste werken om te komen tot de ontginning van deze gronden. De polder Wetering-Oost is nu voor een groot deel gereed, maar van de polder Wetering-West is nog maar een klein stukje ontgonnen. Toch wordt hier nog altijd het water uitgepompt, hoewel de ontginningswerken stilstaan.
Jaap Ruiter heeft in zijn leven velen ontmoet, want hij is al van 1933 af afslager bij verkopingen. In de begintijd van zijn loopbaan als afslager waren er nog vele verkopingen. In die tijd werden ieder jaar de ribben verhuurd, waar dan hooi werd gewonnen. Ook vertrokken er in die periode meer mensen uit Noordwest Overijssel dan tegenwoordig, zodat er dikwijls boelgoederen waren. Jaap Ruiter heeft alles keurig op papier gezet. Zijn archief gaat terug tot de begintijd van zijn loopbaan als afslager en hij kan u nog precies verteilen, wanneer er een boel goed is geweest. De laatste was voor hem twee jaar geleden. Vistuig van de familie De Dood in de buurtschap Nederland. De vissers hebben immers bijna geen viswater meer, vandaar deze verkoop. En ook Jaap Ruiter zet de fuiken niet meer uit, al heeft hij dan ook vanaf zijn 14e jaar al een volledige visakte.
Jaap Ruiter moet Wetering verlaten. In de machinistenwoning komt nu zijn opvolger te wonen. Hij zal nu inwoner worden van het nieuwe centrumdorp Scheerwolde. Of het zal bevallen? Jaap Ruiter weet het niet, want Wetering is hem lief geworden, omdat hij daar zijn hele leven woonde en werkte.
Uit een andere krant komt nog dit artikel :
Jaap Ruiter, een bekend figuur in de buurtschap Wetering gaat met pensioen. Hij was vele jaren machinist van het gemaal, dat het water pompt uit de polders Wetering-oost en west. Jaap Ruiter heeft zijn pensioengerechtigde leeftijd bereik en gaat nu Wetering verlaten om inwoner te worden van Scheerwolde.

Zijn plaats in het gemaal zal nu worden overgenomen door de heer A. de Nekker, want de machines moeten blijven doondraaien.
![]() |
Foutje gevonden? Opmerkingen? Meld het via het reactieformulier! |