'Geertien' in Muggenbeet


Wie kent niet "Geertien" in Muggenbeet, zo prachtig gelegen aan het water; een hemels plekje aan de rand van de Weerribben.
Twee honderd jaar geleden was dat niet veel anders - de vele langskomende schippers legden maar al te graag aan voor een opwekkende borrel.
Met de opkomst van de turfwinning in de nabijgelegen veengebieden werd Muggenbeet een belangrijk knooppunt van waterwegen. Noordwaarts ging het naar Kalenberg en Ossenzijl; daar kwam de turf vandaan, in kolossale hoeveelheden. Noordoostwaarts was de vaarweg naar de stad Steenwijk, ook een belangrijke handelsroute.
Oostwaarts, via het Giethoornse meer, was de ontsluiting van Giethoorn en omstreken en een paar kilometer naar het zuiden lag Blokzijl, met zijn grote sluizen. Vandaaruit staken de turfschepen de Zuiderzee over, naar Amsterdam en de Westfriese steden Hoorn en Enkhuizen.

Muggenbeet fungeerde zo'n beetje als wat we tegenwoordig een distributiecentrum noemen. De turf kwam in pramen, punters, bokken en ander vaartuigen aangevoerd, en werd in Muggenbeet overgeladen op grote zeegaande schepen. In Blokzijl moest op dit overladen belasting betaald worden, en daarom gebeurde dit in Muggenbeet.
Dit leverde veel bedrijvigheid op, en dus groeide Muggenbeet's inwonertal tot ver boven de honderd personen (tegenwoordig wonen er nog zo'n 25 mensen).

We weten dat er in 1825 al een 'tapper' aangesteld was in Muggenbeet, maar er moeten al veel eerder allerlei gelegenheden zijn geweest waar een borrel werd geschonken.
Cafe 'Geertien' is gevestigd in een boerderij die in 1887 werd gekocht door Jan Wichers Huisman. Diens vrouw, Geertje Albers, zwaaide de scepter over het cafe-gedeelte dat al langer bestond.
Dit gezin kreeg een aantal kinderen, waarvan de twee zussen, Griet en Geertje de zaak later overnamen, nadat Griet getrouwd was met Jaap Oord. De rolverdeling was nu dat Geertje het cafe onder haar hoede nam, en zij hielp Jaap ook nog met het melken van de koeien. Griet deed de huishouding.

Tot 1973 runde Geertje, die in deze streken natuurlijk Geertien genoemd werd, het cafe, dat tot in de wijde omtrek bekendheid genoot. Bestelde je een uitsmijter, dan werden de eieren rechtstreeks uit de ren gehaald. De kippen liepen zelfs in het cafe. En als je wou afrekenen werden simpelweg de bierdopjes geteld....  Rijk zullen Geertien en haar zwager en zus er niet van zijn geworden.

En tenslotte, is er in de Ruiter-stamboom niet een Huisman-tak? Natuurlijk moest ik eventjes nagaan hoe dat zat, en het blijkt dat Geertien wel degelijk een afstammeling is van Jan Fransen Ruijter en Jantien Roelofs, waar ook alle (De) Ruiter/Ruijter/Ruyters van af stammen. (Hier staat Geertien in de stamboom). De naam van haar vader, Jan Wichers, is natuurlijk ook wel erg bekend binnen de familie!

Dus, de volgende keer dat u bij 'Geertien' op het terras geniet van het uitzicht en de hele entourage, bedenk dat ook dit een historisch plekje is in de geschiedenis van de familie Ruiter!

En als u niet kunt wachten, op de website van 'Geertien' vond ik deze prachtige panoramafoto.
U kunt helemaal rondom kijken en met uw muis de kijkrichting zelf bepalen. Als u op de blauwe pijlen klikt (de hotspots) krijgt een nieuw panorama vanuit die positie. Erg fraai gedaan allemaal! Veel plezier!


Bronnen :
Langs de diek, 2005, Lute Bouwer
Website 'Geertien'



Opmerkingen? Foutje gevonden?   Opmerkingen?
Meld het via het reactieformulier!

    vorige    volgende 

Hotel-cafe-restaurant Geertien is al meer dan 130 jaar wijd en zijd bekend. Vroeger vooral bij turfmakers en rietsnijders, tegenwoordig bij dagjesmensen en watersporters.
Een korte historie.



Familieverhalen


Streekgeschiedenis


Wetenswaardigheden


Film & Video