#07 januari 2023
Ingezonden door Bouwe Koerts Zijlstra
Ruiters en De Ruiters...

Betreft: Klaas Jacobs RUITERS

 
Met de heer Zijlstra heb ik een jaar of tien geleden gecorrespondeerd over de familie Klaas Jacobs RUITERS. Deze familie heeft zich ook altijd opgehouden in het grensgebied van Overijssel en Friesland; net als onze familie. Toch kunnen beide families niet aan elkaar gelinkt worden. We hadden het ook eens over het verschil tussen De Ruiter en Ruiter.
Bouwe schreef me de volgende tekst:

"In de tijd van Napoleon (1812-1813) moest iedereen een achternaam opgeven; alle RUITERS die het qua welvaart goed konden maken noemden zich DE RUITER (rijke tak) om zich te onderscheiden van de arme tak die zich RUITER moest noemen; dit verhaal schijnt geen anekdote te zijn maar berust op waarheid?"


Mijn antwoord is dat het dan juist vreemd is dat deze achternamen door elkaar heen gebruikt worden. Bij geboorte heet iemand RUITER, bij huwelijk DE RUITER, en bij de geboorte van sommige kinderen weer RUITER.

Bouwe schreef me ook nog:

PS Ik ben geboren en getogen in Echtenpolder(buurtschap); dat werd in 1947 Bantega (dorp) en het “stikte” daar van de namen De Ruiter, Ruiter, de Vries en de Jong. Een hele toer om die boel uit elkaar te houden - is het nu een De Ruiter of gewoon Ruiter - we wisten het soms niet meer!

Korte verhalen uit de familie, vreemde of vrolijke vertelsels, aparte of opvallende belevenissen, rare situaties, aandoenlijke gebeurtenissen: hier kun je ze kwijt!

Stuur je bijdrage naar: ruitersporen@gmail.com !


Dit jaar verschenen nieuwsberichten:

Ruiters en De Ruiters...


Eerdere jaren:

2023
2022
Foutje gevonden?
Commentaar?
Meld het via het reactieformulier!