#31 maart 2023
Ingezonden door R. van der Meer - Snijder
Wiegertje Ruiter - Pen

Betreft: Wiegertje Ruiter - Pen


Deze tekst is afkomstig uit het boek "Leven en werken in het Bantega van vroeger".

Dit is moeder Wiegertje Ruiter - Pen. Ook zij was vroeger een inwoonster van Echtenerpolder. Zij en haar man Cornelis Hendrik Ruiter woonden in het begin van deze eeuw aan de Middenvaart, in een boerderijtje, dat stond even verder dan het boerderijtje van Albert van der Wal. Dit eind van de Middenvaart is later gedempt tot aan de monding Otterweg - Middenvaart. Na de dood van haar man, dat was op 22 april 1908, verkocht zij haar boerderijtje aan de Middenvaart aan Sietze Pen en gaf zij aan timmerman Bouke van Dijk opdracht om een nieuw boerderijtje te bouwen voor haar en haar kinderen aan de Bandsloot. Het huis werd iets kleiner, zodat zij iets minder werk had. Na de dood van haar man kreeg zij geen ondersteuning. Dat was er vroeger niet bij. Daarom woonden er ook zoveel mensen bij elkaar in. Dat leefde immers voordelig.Het nieuwe boerderijtje stond even verder naar het eind van de Bandsloot dan dat van Klaas Schippers. Het was hetzelfde bouwsel als dat van de familie De Roo en de familie Jacob van der Wal.
Later verkocht moeder Ruiter-Pen haar boerderijtje aan de Bandsloot weer aan Albert Huisman. Vader Cornelis H. Ruiter en moeder Wiegertje Pen hadden vijf kinderen en wel Hendrik getrouwd met Geesje Schippers, Klaasje getrouwd met Johannes de Vries, Hendrikje getrouwd met Hendrik de Vries. Jan, deze werd altijd genoemd Jan Wiegertjes getrouwd met Trijntje Strampel en Froukje getrouwd met Bouwe van der Wal. Moeder Wiegertje Pen overleed te Echtenerpolder bij haar dochter Froukje op 24 september 1930 in de ouderdom van 73 jaar. Zij en haar man liggen begraven op het kerkhof te Echten. Het gezin Ruiter behoorde vroeger bij de Ned. Herv. Gemeente van Echtenerpolder.


#23 februari 2023
Ingezonden door Afke de Jong-Ruiter
Toeval bestaat?

Betreft: Hennie, Anita en Afke RUITER

 
Op de Ruiterdag in 2005 zaten mijn man en ik (Afke Ruiter, een zus van Jaap) aan een tafeltje bij Van Ens en genoten van de koffie met Blokzijler Brok.
Na een poosje kwamen er twee nog onbekenden bij ons zitten. Je raakt aan de praat. Waar kom jij vandaan? Leuk, zo'n reünie hè?
Ik vertelde dat ik vroeger in Munnikeburen voor de klas had gestaan. De vrouw zei dat ze daar ook gewerkt had en ja, ze kwam altijd op de brommer. Over en weer zagen we steeds meer herkenning. Weet je nog van dit, of van dat?
En zo ontmoette ik na 35 jaar een oud-leerlinge van mij van de kleuterschool van Munnikeburen, Anita Ruiter en de overblijfmoeder en
schoonmaakster Hennie Ruiter.

Jammergenoeg konden ze niet de hele dag mee optrekken, want ze hadden dorpsfeest in Nijetrijne. Toch leuk dat ze even langs kwamen in Blokzijl en wat een toeval dat ze net bij mij kwamen zitten, omdat daar nog een paar stoelen vrij waren.
Thuis heb ik foto's van die tijd opgezocht en ja hoor, ze staan er allebei op. Anita herkende ik meteen aan haar pretoogjes en haar lach.


#07 januari 2023
Ingezonden door Bouwe Koerts Zijlstra
Ruiters en De Ruiters...

Betreft: Klaas Jacobs RUITERS

 
Met de heer Zijlstra heb ik een jaar of tien geleden gecorrespondeerd over de familie Klaas Jacobs RUITERS. Deze familie heeft zich ook altijd opgehouden in het grensgebied van Overijssel en Friesland; net als onze familie. Toch kunnen beide families niet aan elkaar gelinkt worden. We hadden het ook eens over het verschil tussen De Ruiter en Ruiter.
Bouwe schreef me de volgende tekst:

"In de tijd van Napoleon (1812-1813) moest iedereen een achternaam opgeven; alle RUITERS die het qua welvaart goed konden maken noemden zich DE RUITER (rijke tak) om zich te onderscheiden van de arme tak die zich RUITER moest noemen; dit verhaal schijnt geen anekdote te zijn maar berust op waarheid?"


Mijn antwoord is dat het dan juist vreemd is dat deze achternamen door elkaar heen gebruikt worden. Bij geboorte heet iemand RUITER, bij huwelijk DE RUITER, en bij de geboorte van sommige kinderen weer RUITER.

Bouwe schreef me ook nog:

PS Ik ben geboren en getogen in Echtenpolder(buurtschap); dat werd in 1947 Bantega (dorp) en het “stikte” daar van de namen De Ruiter, Ruiter, de Vries en de Jong. Een hele toer om die boel uit elkaar te houden - is het nu een De Ruiter of gewoon Ruiter - we wisten het soms niet meer!





Korte verhalen uit de familie, vreemde of vrolijke vertelsels, aparte of opvallende belevenissen, rare situaties, aandoenlijke gebeurtenissen: hier kun je ze kwijt!

Stuur je bijdrage naar: ruitersporen@gmail.com !


Dit jaar verschenen nieuwsberichten:

Wiegertje Ruiter - Pen
Toeval bestaat?
Ruiters en De Ruiters...


Andere jaren:

2024
2023
2022
Foutje gevonden?
Commentaar?
Meld het via het reactieformulier!