Cornelis Hendriks RUITER
Je kunt op de foto's klikken voor een grotere afbeelding
Hendrik Ruiter en
Wiegertje Schippers kregen tien kinderen; van een aantal heb ik aparte fotopagina's kunnen maken :
Van
Hendrik zelf heb ik helaas geen foto's gevonden.
Wiegertje Ruiter-Schippers met haar dochter Grietje.
Foto afkomstig van Helma Harkema-Grond
|
|
|
Onderschrift bij de foto :
Beppe Wiegertje RUITER - SCHIPPERS, moeder van een groot gezin en een vrouw die wist wat werken was.
Maar ondanks het vele werk dat zij gedaan heeft en alle zorgen en moeiten en het verdriet, dat zij moest meemaken in haar leven, heeft zij haar blijde glimlach niet verloren.
Moeder Wiegertje Ruiter-Schippers werd geboren in de gemeente Lemsterland op 10 september 1851. Zij overleed in haar huisje aan de Bandsloot op 8 december 1932 en werd begraven naast haar man op het kerkhof in Echten,
"Heil wie zijn brood mag eten
Door eerlijk zweet gewijd
En heeft slechts dank te weten
Aan God en eigen vlijt".
Foto afkomstig van het boek 'Leven en werken in het Bantega van vroeger'
|
In het boek lezen we het volgende :
Bovenstaand zien we het mooie, oude huisje van "olde Wiegertien". Zo werd de vrouw van de overleden Hendrik Ruiter vroeger altijd genoemd in Echtenerpolder. In de vorige eeuw lieten Hendrik Hendriks Ruiter en Wiegertje Roelof Schippers dit huisje bouwen. Zij woonden hierin met acht kinderen, van wie de meesten hierin dit huis geboren werden. De indeling was als volgt: een woonkamer zoals we hier zien, met twee ramen voor en een zijraam. Het kleine raampje linksvoor is dat van de kelder. In de woonkamer bevonden zich twee bedsteden boven die kelder, met daartussen in, de diggelkast. Groot waren die bedsteden niet, dat zien we wel aan het schuine dak. In de ene bedstee sliepen vader en moeder en in het andere meestal drie van de jongste kinderen. Achter de woonkamer was het achterhuis. In dat achterhuis dat gebruikt werd voor alles en nog wat zat geen zolder. Er stond een ladder in om op de zolder van de woonkamer te komen, waarop overige leden van het gezin konden slapen. Op de foto zijn de beide kleine raampjes zichtbaar in de voorgevel. Ze gaven niet veel licht, maar och wat wil je, 's nachts heb je de ogen toch dicht. Het achterste zijraam is het licht voor het achterhuis. Dan zien we rechts op de foto het kleine vuurhokje staan. Dat is dan eigenlijk het keukentje. Daarin werd gekookt, gebakken en gebraden, op de kookkachel die daarin stond. Links van het huis zien we het houten koehok, voor een stuk of drie koeien en wat jongvee. Tussen de ramen in de voorkant ziet men de schoorsteen op het dak waar de rook van het hout en de turf door moest uit de allesbrander welke tussen de ramen in de woonkamer onder de schoorsteen stond. Het water op de voorgrond is de Bandsloot. De draai waar men over moest om op de weg te komen kan men op de foto niet zien.
"O dierbaar plekje grond, waarop mijn wieg eens stond, mijn ouderhuis".
Foto afkomstig van het boek 'Leven en werken in het Bantega van vroeger'
|
|