Landhuis 'De Ruiter'
betreft: Albertinus de Ruiter
Een toevallige vondst van een foto met daarop een fraai landhuis leidt tot een speurtocht op internet naar zijn bouwer en bewoner. Is het familie? Vast! Maar wie dan?
Blik op landhuis De Ruiter te Wolvega aan de Hoofdstraat Oost. Later was dit mogelijk het woonhuis van de burgemeester? Onduidelijk is of dit Gauke Boelens was of een andere. Nu is hier de oudheidkamer Weststellingwerf gevestigd. De Ruiter zijn graf is op de Algemene Begraafplaats bij " De Engel".
Boverstaande foto van dit schitterende landhuis vond ik op de site van Tresoar. De bijstaande tekst trok (natuurlijk) mijn belangstelling : De foto is van een ansichtkaart uit 1939.
Landhuis De Ruiter uit Wolvega? Dat moet wel familie zijn, maar om wie gaat het dan? Dat vraagt om nader onderzoek...
Allereerst heb ik natuurlijk contact opgenomen met de nieuwe bewoners van het pand - de oudheidkamer van Weststellingwerf - maar die konden me niet echt verder helpen. Ze wisten alleen te vertellen dat “de woning in 1925 is gebouwd door ene De Ruiter, een rijke, vrijgezelle boer.”
Een volgende stap is het nagaan van de begraafplaats in Wolvega waar maar liefst 28 (De) Ruiters begraven liggen! Stuk voor stuk zoek ik ze op in de stamboom en probeer een geschikte kandidaat te vinden.
Al vrij snel kom ik dan terecht bij Albertinus de Ruiter, waarvan bekend is dat hij, behalve vrijgezel, ook welgesteld was.
Hoe kunnen we nu bewijzen dat deze Albertinus de gezochte kandidaat is? Het bevolkingsregister van Weststellingwerf kan geraadpleegd worden en gekeken of Albertinus in 1940 aan de Hoofdstraat Oost woonde. Daarvoor moeten we naar Wolvega reizen. Dat moet tegenwoordig toch slimmer kunnen? Ik ben maar eens begonnen met Delpher.nl in oude kranten te zoeken. Het huis zal toch wel verkocht zijn na Albertinus’ dood?
Maar behalve de boedelverkoop (met uitgebreide opsomming van woninginventaris e.d., echt interessant) vind ik niets wat me verder helpt. Een tweede zoektocht op “Ruiter Wolvega” specifiek in de periode rond 1940 levert wel succes op:
Nieuwsblad van Friesland, 12 april 1940
Met "As. de Ruiter" wordt zonder enige twijfel Albertinus de Ruiter bedoeld. Dezelfde afkorting wordt in verschillende andere krantenartikelen ook gebruikt. De rest van de gegevens sluit precies aan bij alles wat al bekend was. Na Albertinus' overlijden in februari wordt het huis dus twee maanden later verkocht aan de oud-burgemeester mr. C. van Nijmegen Schonegevel.
Daarmee hebben we redelijk snel onze speurtocht met succes kunnen bekronen.
Dit fraaie huis staat ook als Ruiter-stee op de website.
De huidige situatie verschilt nogal met die van de ansichtkaart. De hele omgeving is inmiddels volgebouwd, en Albertinus zou raar opkijken als hij nu zijn droomhuis weer onder ogen zou krijgen:
Foto met behulp van Google Streetview
Foutje gevonden? Opmerkingen? Meld het via het reactieformulier! |