Sjoerd Ruiter: een tweede Cruijff.


betreft: Sjoerd Ruiter
 
In de gouden tijd van Ajax waren vriend en vijand het erover eens: Sjoerd Ruiter was van uitzonderlijke klasse - net zo rank, net zo wendbaar, net zo virtuoos als Cruijff. Maar Sjoerd Ruiter stopte. In 1972. Zomaar. Een intrigerende geschiedenis, vooral omdat Sjoerd tot onze familie behoort.Op deze foto staat Sjoerd Ruiter afgebeeld. Het snelle voetenwerk van de nieuwe Cruijff was letterlijk niet te filmen.
Sjoerd Ruiter was misschien wel het grootste voetbaltalent dat Ajax ooit heeft voortgebracht, maar besloot op zijn 20e met het voetbal te stoppen. De achtergronden van die radicale beslissing kon ik terugvinden in een aantal artikelen op internet.

Die zoektocht startte met de vondst van dit artikel uit 1974 in het archief van de Leeuwarder Courant :

Al snel kwam ik er achter dat deze Sjoerd tot onze familie behoort, omdat in één van de artikelen de namen van zijn twee kinderen worden genoemd.


Het verhaal van Sjoerd Ruiter vindt u in deze artikelen :

Op YouTube vond ik nog twee video's over Sjoerd Ruiter :


In 2001 verscheen het boek "Leerschool Ajax" van de hand van Rik Planting, waarin twaalf talenten vertellen over de betekenis die Ajax in hun leven heeft gehad. In dit boek staat een indrukwekkend portret van Sjoerd Ruiter.Opmerkingen? Foutje gevonden?   Opmerkingen?
Meld het via het reactieformulier!