Reiterna Nams in Riga
betreft: Johann Daniël Reutern
In Oud Riga staat het Reiterna Nams - dat is Lets voor Reutern Huis - als een prachtig voorbeeld van het Hollands classicisme met veel barokke elementen.
Het kapitale pand, behalve woonhuis ook zeker bedoeld als pakhuis, werd rond 1685 gebouwd voor Johann Daniël Reutern. Het mocht ook wel wat kosten, want Johann was een van de rijkste kooplieden van Riga.
Dit artikel is grotendeels gebaseerd op een Engelstalige tekst, die ik jammergenoeg niet terug heb kunnen vinden voor een correcte bronvermelding.
Het kapitale pand, behalve woonhuis ook zeker bedoeld als pakhuis, werd rond 1685 gebouwd voor Johann Daniël Reutern. Het mocht ook wel wat kosten, want Johann was een van de rijkste kooplieden van Riga.
Dit artikel is grotendeels gebaseerd op een Engelstalige tekst, die ik jammergenoeg niet terug heb kunnen vinden voor een correcte bronvermelding.
Je kunt op de foto's klikken voor een groter formaat.
Het Reutern huis behoort tot het 17e eeuws nationaal erfgoed van Letland. Het is vanaf 1980 uitvoerig gerestaureerd en daarbij kwamen waardevolle plafond- en wandschilderingen aan het licht. Ook kwam de oorspronkelijke interieurvormgeving hier en daar te voorschijn. Daarmee kon een historisch interieur, uniek voor Letland, gerenoveerd worden. In 1990 begon het Reutern huis een nieuwe pagina in zijn historie toen het zijn deuren opende als het Journalisten Huis. Vandaag de dag is het een actief cultureel centrum waar concerten en tentoonstellingen worden georganiseerd, congressen, seminars, persconferenties, recepties, werklunches gehouden en familiefestiviteiten en party’s in een romantische atmosfeer.
Johann Reutern
Johann Reutern werd in 1635 in Lübeck geboren. Na zijn aankomst in Riga kreeg hij al snel een hoge maatschappelijke positie: in 1680 werd hij Oudste van het Grote Gilde, maar nadat hij in Zweden in de adelstand was verheven, werd hij raadsheer in Riga. Hij overleed in 1698 en werd begraven in de Domkerk. Zijn zoon Johan von Reutern junior zorgde ervoor dat de faam van de familie in stand bleef. In 1703 werd hij Oudste van het Grote Gilde en in 1709 raadsheer in Riga. Op de permanente expositie in het Reutern Huis kan iedereen de Reutern stamboom bekijken waarvan het nageslacht ooit talrijk aanwezig was in Letland.
De voorgevel
De geschiedenis van het Reutern Huis is zijn vierde eeuw ingegaan. Het huis werd genoemd naar zijn eerste bewoner Johann von Reutern en zijn gezin. Het huis werd gebouwd in 1685 en de architect is waarschijnlijk Rupert Bindeschuh (1645-1698).
Het Reutern Huis is de eerste van een nieuw type aan woningen in Riga, en het is onderdeel van de oorspronkelijke architectuur van Oud Riga. In de middeleeuwen werden woningen met de gevel naar de straatkant gebouwd, maar het Reutern Huis is met zijn lange kant naar de straat gericht. Hierdoor komt er meer licht in de woning en is de regenwaterafvoer beter geregeld. De voorgevel is gedecoreerd met zes Ionische zuilen. De ingang is in het midden van de gevel aangebracht, en krijgt door een versierd stenen portaal extra accent.
Het portaal bevat reliefs waarop de portretten van Johann van Reutern en zijn vrouw Katharina Christiani staan afgebeeld.
Het interieur van de vestibule die herbouwd werd bij de renovatie van het huis in de periode 1985-1990 heeft een zwarte en witte marmeren vloer. Een rand van Hollandse tegels, barokke vormen op de ballustrade van de trappen, dat allemaal, inclusief de layout van de kamers op de begane grond, is in originele staat teruggebracht en prikkelt de fantasie.
De kelder
Tegenwoordig worden de barokke en Rococo zalen, evenals de ruimtes in de gewelven en de zaal met de open haard op verschillende manieren gebruikt.
De clavecimbel wordt bespeeld, kleine concerten gegeven, schilderijententoonstellingen gehouden, deze ruimtes zijn onderdeel van de hele entourage van het huis.
Salons voor diplomaten, recepties, seminars en ronde tafel discussies worden georganisserd; reporters en journalisten komen er voor persconferenties.
Naar verluid was Reutern zo ingenomen met zijn huis, dat hij de architect als dank een zilveren kelk schonk.
Dezelfde Reutern heeft ooit een boete gekregen omdat hij in een koets met glazen ramen reed; dat werd toentertijd als volstrekt immoreel beschouwd…
Jammergenoeg heb ik geen foto's van het interieur op internet gevonden.
Foutje gevonden? Opmerkingen? Meld het via het reactieformulier! |