#31 januari 2023

Milicien in Maastricht

Gerke Jans de Ruiter was ingeloot voor militaire dienst in 1827 en hij heeft waarschijnlijk vrijwillig bijgetekend tot vijf jaar dienst.
Juist in deze tijd vond de Belgische opstand plaats, en het Nederlandse leger werd er op af gestuurd.
Klaes Hylkema - een nazaat van Gerke - stuurde me twee bijzondere documenten op, die ons iets meer vertellen over Gerke.

Lees Milicien in Maastricht


#27 januari 2023

Op naar Burgsteinfurt!


Klik op foto voor groter formaat
In RUITERTJE 52 had ik een klein stukje geschreven over de katoenspinnerij in Burgsteinfurt. Ruud van der Wees reageerde met wat persoonlijke herinneringen en het leek me een goed idee om alles bij elkaar te voegen tot een nieuw verhaal.
In onze stamboom vinden we een tiental personen die op een of andere manier in relatie met Burgsteinfurt staan. Nou is dit een erg leuk stadje - gelegen halverwege Enschede en M√ľnster -  met een schitterend kasteel, maar wat trok deze mensen hierheen?

Lees het verhaal Op naar Burgsteinfurt!


#20 januari 2023

Pier Pander

Pier Pander was een (in zijn tijd) beroemde beeldhouwer, die in Friesland nog steeds bekendheid geniet. Zijn familie stamt eveneens uit Blokzijl, en meer bijzonder: zijn over-overgrootmoeder was een Ruiter uit de tak van de Blokzijliger Ruiters. Zoals zoveel Ruiters vertrok zijn grootvader naar de verveningen in Friesland (Drachten).

Lees: Pier Pander


#17 januari 2023

Rumoer in Tjalleberd


Mijn over-over-overgrootvader Rein Wiegers Ruiter was betrokken bij de Afscheiding in 1834 (de afsplitsing van de Gereformeerde kerk van de Nederlands Hervormde kerk). In 1836 krijgt hij als straf voor het houden van godsdienstige samenkomsten inkwartiering van vier soldaten. In datzelfde jaar komt ds. van Velzen naar Tjalleberd en de lokale overheid reageert opnieuw heftig en geweldadig. Daarover schrijft Van Velzen een interessant verhaal, waarin we - hoewel zijn naam niet genoemd wordt - zonder twijfel Rein en zijn gezin tegenkomen.

Lees "Rumoer in Tjalleberd".


#13 januari 2023

Ruiterspoor

Sinds deze website in de lucht is (straks in februari al 20 jaar!) heb ik vele honderden, zo niet duizenden, reacties ontvangen. Vooral in de begintijd waren dat er soms meerdere op een dag. nu nog hooguit enkele per maand. Het nieuwe is er wel wat af...
Sommige van die reacties heb ik eerst aan de kant gelegd omdat er andere zaken meer dringend waren. En een klein gedeelte raakte zo helemaal uit zicht .. totdat ik begin dit jaar begon met het opruimen van alle oude emails. Want al die jaren heb ik alle emails keurig bewaard.
Nu blijkt er tussen die vergeten emails toch wel bruikbaar materiaal te zitten: correcties van foute informatie, foto's, nieuwe informatie etc. Er is meestal nog wel wat extra werk nodig om deze gegevens in bruikbare vorm op de website te zetten, maar de komende tijd zal ik hier mee bezig gaan.

Het nieuws zoals dat nu op de website staat, leent zich niet goed voor een wat meer gedetailleerde beschrijving van wat er op/aan de website gebeurt.
Ik heb daarom een nieuwe rubriek "Ruiterspoor" ingericht, waarin ik enkele keren per week melding doe van:

  • belangrijke of opvallende vondsten
  • toevoegingen of wijzigingen aan de website
  • kleine nieuwtjes of wetenswaardigheden

Dus: volg het Ruiterspoor als je op de hoogte wilt blijven van het wel en wee van onze website (en dus onze familie)!
De nieuwe rubriek vind je in het hoofdmenu:


#06 januari 2023

Reinder Ruiter, soldaat in Nederlands Oost-Indie

Van Reinder Ruiter was tot dusverre niet veel bekend. We kennen hem als zoon van een ongehuwde moeder - Geesje Reinders de Ruiter - en we weten dat hij twee keer getrouwd was. Reinder was arbeider van beroep.
Maar onlangs vond ik een krantenartikel (Steenwijker Courant, 18 maart 1878) waaruit duidelijk wordt dat Reinder ruim 16 jaren gediend heeft in het Nederlands-Indisch Leger (KNIL), en kunnen we een tot nog toe onbekende episode uit het leven van Reinder invullen.

Lees: Reinder Ruiter, soldaat in Nederlands Oost-Indie.


Geïnteresseerd in het laatste nieuws rond de Stichting Ruitersporen en de website?
Volg het Ruiterspoor en blijf op de hoogte van de wijzigingen op deze omvangrijke website!Dit jaar verschenen nieuwsberichten:

Milicien in Maastricht
Op naar Burgsteinfurt!
Pier Pander
Rumoer in Tjalleberd
Ruiterspoor
Reinder Ruiter, soldaat in Nederlands Oost-Indie


Eerdere jaren:

2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2007
2006
Foutje gevonden?
Commentaar?
Meld het via het reactieformulier!